category_news
Pol Grootswagers wint NAV Impactprijs voor de Alpha-Tool
Pol Grootswagers, assistent-professor Voeding en Veroudering aan Wageningen Universiteit, heeft de NAV Impactprijs gewonnen voor zijn werk aan de Alpha-Tool. Deze innovatieve tool helpt koks, diëtisten en onderzoekers om de eiwitkwaliteit van maaltijden nauwkeurig te berekenen. De Alpha-Tool is ontworpen om een antwoord te bieden op de uitdagingen die komen kijken bij de eiwittransitie in ziekenhuizen, waar steeds vaker plantaardige maaltijden worden geserveerd.
Ondersteuning bij de eiwittransitie in ziekenhuizen
De eiwittransitie binnen de ziekenhuisomgeving is volop in beweging. Steeds meer chefs kiezen ervoor om plantaardige recepten te ontwikkelen, passend bij de groeiende vraag naar duurzame en veganistische maaltijden. Toch stuiten deze gerechten soms op weerstand van diëtisten, die traditioneel geleerd hebben dat eiwitten van hoge kwaliteit uit dierlijke bronnen komen. Ziekenhuispatiënten hebben inderdaad voldoende hoogwaardig eiwit nodig, maar het is een misvatting dat eiwitten per se dierlijk moeten zijn om aan deze behoefte te voldoen. Met de juiste ingrediënten kunnen plantaardige maaltijden alle essentiële aminozuren leveren die het lichaam nodig heeft.
De Alpha-Tool: wetenschappelijke inzichten in de praktijk
De Alpha-Tool geeft chefs en diëtisten inzicht in de verteerbaarheid en aminozuursamenstelling van hun ingrediënten, zodat zij kunnen experimenteren tot alle essentiële aminozuren aanwezig zijn in het gerecht. Hiermee biedt de tool een praktische oplossing om plantaardige recepten aan te passen en van hoge kwaliteit te maken, zodat ze voldoen aan de gezondheidseisen van patiënten.
“Door de laatste wetenschappelijke inzichten direct te vertalen naar de praktijk, bouwen we een brug tussen chefs en diëtisten en verwijderen we een belangrijke barrière in de gezonde eiwittransitie,” zegt Grootswagers. “Zo maken we impact op zowel duurzaamheid als gezondheid.”
Een gezamenlijke ontwikkeling
De Alpha-Tool is het resultaat van jaren van onderzoek en ontwikkeling. De eerste stappen werden in 2021 gezet met financiering vanuit het EU AAL-programma. Daarna zijn verdere subsidies ontvangen van Cosun Nutrition Center en Helsefonden. In nauwe samenwerking met Inge Tetens van Kopenhagen Universiteit en vele anderen, is de tool doorontwikkeld. De officiële lancering van de Alpha-Tool staat binnenkort gepland. Voor meer informatie, en voor mogelijke samenwerkingen, bezoek de website alpha-tool.eu of neem contact op via pol.grootswagers@wur.nl