dr.ir. SE (Sijmen) Schoustra
Universitair Hoofddocent UHD1Ik gebruik experimenten om te bestuderen hoe organismen gemeenschappen vormen en hoe ze zich aanpassen tot stabiele ecosystemen. Hiervoor gebruik ik twee experimentele modelsystemen: (1) traditionele gefermenteerde producten uit Zambia, Flevoland en andere plekken op de wereld die natuurlijke microbiele gemeenschappen bevatten en (2) filamenteuze schimmels (Aspergillus fumigatus) met (on)selectieve druk van azool-fungiciden.
Hoewel mijn voornaamste interesse ligt in de studie van microbiële ecologie en evolutie met behulp van deze experimentele systemen, hebben zowel het modelsysteem van traditioneel gefermenteerd voedsel als Aspergillus fumigatus-schimmelgemeenschappen in de context van azoelresistentie veel interdisciplinaire projecten geïnitieerd.
Het werk aan traditionele fermentatie houdt verband met voedselfermentatie, menselijke voeding en gezondheid en met ondernemerschap van vrouwelijke ondernemers. Deze projecten hebben tot doel traditionele gefermenteerde voedingsmiddelen te promoten en zo voedsel- en voedingszekerheid te bevorderen.
De projecten op het gebied van Aspergillus fumigatus doe ik in samenwerking met beleidsmakers, landbouwers en artsen zodat er gezocht kan worden naar maatregelen om azoolresistentie in verschillende sectoren te verminderen.