Promotie

Stop and smell the fat! Exploring the role of olfaction in dietary fat perception.

Promovendus M (Matjaž) Pirc MSc
Promotor dr. S (Sanne) Boesveldt
Copromotor prof.dr.ir. C (Kees) de Graaf
Organisatie Wageningen University, Sensory Science and Eating Behaviour Group
Datum

vr 26 april 2024 16:00 tot 17:30

Locatie Omnia, gebouwnummer 105
Hoge Steeg 2
6708 PH Wageningen
+31 (0)317 - 484 500
Zaal/kamer Auditorium

Samenvatting

Het menselijke verlangen naar vet voedsel speelt een grote rol in het groeiende probleem van obesitas. Hoewel vet voedsel bekend staat als energierijk en vol van smaak, weten we weinig over hoe onze reukzin bijdraagt aan de perceptie van vet. Daarom onderzocht dit promotieonderzoek hoe onze neus ons ertoe kan aanzetten om meer vet te consumeren dan nodig is. Het onderzocht hoe we geuren waarnemen die geassocieerd worden met vet, of deze geuren ons kunnen informeren over het vetgehalte in ons voedsel, hoe ze onze eetlust en eetgedrag kunnen beïnvloeden en wat er in onze hersenen gebeurt als we vet ruiken. Inzicht in de rol van geur in vetperceptie zou nieuwe wegen kunnen openen om overeten en obesitas aan te pakken.